בסביבות תעשייתיות, בהן הבלאי היומיומי של פני השטח והחשיפה לחומרים פיזיים וכימיים גדולים, בחירה נכונה של חומרי צביעה תעשייתית היא קריטית במהלך ביצוע עבודות צביעה חדשה, או צביעה מחדש, על מנת להשיג גימור ועמידות מיטביים לאורך זמן.
בבחירת סוגים של חומרי צביעה תעשייתית, קיימים תנאים רבים שיש לקחת בחשבון. לכן, מאמר זה מתמקד במידע רב ערך ללקוחות תעשייתיים בתהליך ההחלטה שלהם. הכרת סוגי הצבעים התעשייתיים הקיימים, מאפייניהם וסוגי היישום שלהם מסייעים באיתור בעיות אפשריות והנחיות טובות לצרכי היישום.
מהי בכלל צביעה תעשייתית?
אנו חיים בעידן תעשייתי, עידן מודרני, עידן שבו יש צורך בפיקוח ובקרה, כמעט בכל תחום. אחד התחומים הללו הוא צביעה תעשייתית. למעשה, תהליכי צביעה מהווים רכיב בסיסי וחשוב במגוון של ענפים ונותנים מענה לצרכים שונים ומוצרים שונה. הצביעה קשורה בין השאר לצביעה של משטחים, קונסטרוקציות מסוגים שונים, צביעה של צנרת, משאיות, מטוסים, כלי רכב, צביעת בדים, צביעת רהיטים ועוד. יש שני סוגים עיקריים של צביעה תעשייתית. הסוג הראשון בא לידי ביטוי כאשר תהליך הצביעה הוא פנימי. כלומר, אותה חברה או ארגון שמייצר את המוצר או השירות, גם צובע אותו. הסוג השני הוא כאשר אנחנו פונים לספק או גורם חיצוני שיבצע עבורנו את תהליכי הצביעה. במידה ולא אתם הם אלו שמבצעים את תהליכי הצביעה עבור המוצרים שלכם, חשוב להיות בטוחים כי אתם בוחרים במפעל או גורם סופר מקצועי שיסייע לכם מצד אחד לחסוך משאבים ולייעל תהליכים, מצד שני שהצביעה תיעשה בצורה מקצועית, מדוייקת וברמת גימור גבוהה.
מהו צבע תעשייתי?
מבחינה טכנית, צבע תעשייתי הוא מוצר שמוצג בדפוס נוזלי, משחה או אבקה, ומיושם בתהליך מתאים על משטח, ובמהלך התהליך הופך לחומר מוצק, פלסטי ודביק שמגן או מעטר בו זמנית את המשטח.
בהתמקדות בתחום צביעה תעשייתית, התהליך מוגדר כציפוי תעשייתי למוצרים שמעורבים בתהליכי צביעה, שימור ותחזוקה של מבנים, מכונות, מוצרי צריכה וכל מוצר שקשור למגזר תעשייתי מסוים.
ייעוד של צבע תעשייתי
הצביעה משיגה שתי מטרות עיקריות: מצד אחד, המטרה היא להגן על המשטחים השונים מפגיעות שהם עלולים להיות נתונים להן, מבחינת השפעות פיזיות ומבחינת השפעות כימיות וסביבתיות, כמו למשל קורוזיה, מזג אוויר או השפעות אחרות.
המטרה השנייה היא הענקת מראה אסתטי משופר כדי להשיג תוצאה של גימור אופטימלי, וגם להגדיל את הערך המוסף של המשטח. נקודה אחרונה זו היא קצת יותר סובייקטיבית ומורכבת להערכה, אבל המטרה העיקרית של פרויקט צביעה היא הבטחת ביצועים מצוינים בהתאם למשטח שעליו היא מיושמת.
למעשה, יש שני סוגים עיקריים של שיטות צביעה תעשייתית. השיטה הראשונה מכונה, השיטה היבשה. באמצעות אבקות מיוחדות בשילוב תנורים, מבצעים את תהליך הצביעה. שיטה זו יחסית מוגבלת משום שלא ניתן להכניס כל מוצר לתנורים הללו. השיטה השניה היא רטובה והיא מתבצעת בחלל שנמצא באוויר הפתוח ולכן ניתן לצבוע באמצעותה כל מוצר שרוצים. בעוד תהליך של צביעה תעשייתית בשיטה היבשה מתאים רק עבור מוצרים עם רמת עמידות גבוהה לחום, השיטה הרטובה, תתאים לכל מוצר וכמעט לכל חומר.
פיגמנטים
המטרה העיקרית של פיגמנטים בתהליך של צביעה תעשייתית היא הענקת צבע ואטימות למעטפת הצבע. ברוב המקרים, פרויקטים של צביעה תעשייתית מתבצעים מחומרים מוצקים בצורת אבקה בגודל חלקיקים עדין מאוד, אשר בתהליך טחינה מתאים בנוכחות הקלסר, ומפורק לחלקיקים יסודיים לקבלת ביצועי צבע מקסימליים. הפיגמנטים השונים מסווגים באופן הבא:
פיגמנטים של כיסוי הם הנפוצים ביותר
הם מעניקים אטימות לצבע באמצעות ההשפעה המשולבת של מקדם השבירה שלו ביחס לחומר המקשר, ותופעות השתקפות האור שנופל על שכבת הצבע.
פיגמנטים נגד טחב
צביעה תעשייתית משמשת בפריימרים או בשכבות ראשונות של מגע ישיר עם הפלדה, מונעים ומעכבים קורוזיה של הזרם האלקטרוכימי המופק על פני המתכת.
פיגמנטים או חומרי מילוי
לחומרים מתפשטים אין יכולת אטימות והם כמעט לא משפיעים על צביעה תעשייתית בשל מקדם השבירה הנמוך שלהם. הם משמשים בדר כלל בפריימרים ושכבות בסיס להשגת השפעת מט או סאטן וכחומר מילוי בשכבת הצבע. דוגמאות: סידן פחמתי, טלק, גימור נוצץ, קאולין וכן הלאה.
פיגמנטים מיוחדים
חלק מהפיגמנטים המשמשים בציפויי צביעה תעשייתית, שאינם ניתנים לסווג בקטגוריות אלו, בשל הספציפיות שלהם, כוללים:
- פיגמנטים מתכתיים.
- פיגמנטים פנינה.
- פיגמנטים דהויים.
- פיגמנטים רעילים.
חומרים ממיסים
מטרת חומרים ממיסים היא השגת האפשרות לצבעים להיות מיושמים בהתאם להליך שנבחר, ולהעניק לצבע עקביות מתאימה, שכן צבע נטול ממיסים, שמבוסס רק על פיגמנט וחומר מקשר, יהיה בדרך כלל עם מאפיין של צמיגות גבוהה מאוד. מטרה נוספת של חומרים ממיסים היא לאפשר את ייצור הצבע ושמירה על יציבותו במיכל.
ברוב המקרים, פרויקטים של צביעה תעשייתית מבוססים על שימוש במספר סוגי ממיסים באותו צבע על מנת לווסת את עוצמת ההמסה, קלות היישום, פילוס וכן הלאה. כך, לדוגמא, פחמימנים אליפטיים, פחמימנים ארומטיים, אלכוהולים, כלורידים, קטונים וכדומה.
תוספים
תוספים הם כימיקלים שמיועדים לפעולה פרטנית, שמתווספים בפרופורציות קטנות למרכיבים העיקריים של הצבע, למטרות שונות כגון שיפור איכות המוצר, הפקת אפקטים מיוחדים, האצת התקשות, הענקת טיקסוטרופיה, גוון, וכן הלאה.
דוגמאות לתוספי צבע שמששים בפרויקטים של צביעה תעשייתית: חומרי הרטבה, מעבים, חומרי ייבוש, קוטלי פטריות, חומרי פלסטיק וכן הלאה.
מאפייני צביעה תעשייתית
כל סוג של צבע, ללא קשר להרכבו, היישום או תפקידו לביצוע, ניתן להגדרה באמצעות שורת מאפיינים מדידים שמשמשים לשלוט בו, הן על ידי היצרן והן על ידי המשתמש, ועל מנת לדעת אם המוצר במצב תקין ועומד במפרטים. בפרויקטים של צביעה תעשייתית, ניתן לחלק את המאפיינים האלו לפי מצב הצבע: צבע נוזלי, או צבע יבש. אחד הדברים הכי חשובים הוא להתאים את תהליך הצביעה לתהליך פס הייצור. כלומר, כל עבודת צבע חייבת להיות מותאמת למפרט המוצר ובלחצי ההתזה המתאימים. מדובר בפרויקט שלם שחייב להיות תחת בקרה קפדנית, מה שיסייע לייעל תהליכים, לחסוך בעלויות ויאפשר לעמוד במטרות הייצור של המוצר. בנוסף, הבקרה קריטית, משום שהיא מסייעת למנוע שרפות ותורמת לעבודה בסביבה בריאותית יותר.
שכבות ביניים של צבע
שכבות אלו מיושמות על הפריימר, ברוב המקרים במטרה להגדיל את עובי מערכת הצבע, כדי להימנע מהענקת מספר שכבות של גימור, ולהוזיל את עלויות המריחה. יחס הפיגמנט נמוך מזה של פריימרים, אבל גבוה מזה של צבעי גימור.
צבעי גימור
כפי שהמונח מרמז, צבעי גימור מיושמים כשכבה אחרונה של מערכת צביעה תעשייתית, על הפריימר או על שכבת הביניים.
הם מנוסחים עם יחס פיגמנט נמוך כדי להשיג את תכונות החדירות והחוזק הטובות ביותר. ברוב המקרים, אלו צבעים מבריקים, למרות שיש ביקוש הולך וגומר לשיטות גימור מסאטן ומאט בשוק.
צבעי לכה
אלו הם ציפויים המורכבים מחומרים ממיסים. צביעה תעשייתית שמבוססת על צבעי לכה משיגה שתי מטרות עיקריות: מצד אחד, לייפות את החלק הצבוע, ומצד שני, להעניק לו הגנה נוספת מפני גורמים חיצוניים או פגיעות מכניות.
קיימים מספר סוגים: לכה סינתטית, לכה אקרילית, לכה פוליאוריטן, אפקט מבריק, אפקט מט, וכן הלאה.
מחיר צביעה תעשייתית
מחירון לפרויקטים של צביעה תעשייתית על ידי המומחים בתחום, להשגת דפוסי צבע באפקטים נוצצים, חמימים, או מחוספסים, למבנים מכל הסוגים, כולל את המחירים הבאים:
צביעת מבנה בגודל סטנדרטי ללא צביעת קירות חיצוניים: 3,800-7,000 ₪.
צביעת גג: 4,100 ₪.
צביעת השטח החיצוני של המבנה: 3,000-4,000 ₪.
חיפוי מבנה לאחר הצביעה: 1,300-2,400 ₪.
המחירים כוללים פגישת ייעוץ עם המומחים בתחום, כדי לוודא שכירת שירותי קבלן צבע שמתמחה בפרויקטים של צביעה תעשייתית, בניגוד לפרויקטים של צביעת בתים בצבעים רגילים.
איך בוחרים ספק או שירות של צביעה תעשייתית?
יש כמה דברים חשובים שכדאי לקחת אותם בחשבון שבוחרים חברה מקצועית לביצוע תהליכי צביעה תעשייתית. האחד הוא שבאמת יש התאמה בין המוצר אותו אתם רוצים לצבוע לבין תהליך הצביעה. הדבר השני הוא סוג הצבע והשיטה שבה הוא נצבע– רטובה או יבשה. יש לבדוק שהחברה פועלת לפי חוקי התהליך, עם התקנים הנדרשים לתחום זה, עומדת בזמנים שנקבעו מראש שמשפיעים כמובן על אספקת המוצר. לפני שמתחייבים לכמות תחת פס ייצור, כדאי לוודא שאכן יש התאמה מושלמת ומדויקת לצרכים שלכם ורק אז לעבור לכמויות גדולות יותר.