ממ"ד בבית משותף הוא אחד מהדברים הקריטיים והחשובים ביותר שניתן להעלות בבית. האיומים, אלו שבדרך הטבע ואלו שלא – רק הולכים וגוברים ומגבירים את חשיבות קיומו של ממ"ד בבניין. בימנו, כתוצאה מחוק שנחקק בשנת 1992 כל בנין חדש חייב לכלול בתוכו ממ"ד כאשר רוב הדיירים גם מחזיקים ממ"ד עבור כל דירה. אולם בפועל, קיימים עוד מאות אלפי בניינים, כאלו שנבנו טרם 1992, שאין ברשותם ממ"ד. עבור אלו, תוספת ממ"ד לבית משותף היא הכרח.
גם המדינה הבינה היטב את החשיבות שבמתן מעטפת הגנה, בדמות ממ"ד עבור כלל אזרחי ישראל – גם כאלו הגרים בבניינים ישנים יותר. ולכן הוספת ממד בבית משותף הפכה להליך פשוט יחסית בוודאי נוכח הקשיים שמערים משרדי הממשלה השונים בעת בקשה לתוספת בניה אחרת. גם טכנולוגיות הבניה המתקדמות, שהתפתחו רבות מאז 1992, מאפשרים כיום לבצע באמצעות חברות מתמחות הוספת ממ"ד בבית משותף בצורה יעילה ומהירה, שגם בעלת עלות נוחה יותר וגם אינה מהווה מטרד גדול מאוד ולאורך זמן.
תוספת ממד לבית משותף בכל אזור
ישנה טעות רווחת הגורסת כי הוספת ממד בבית משותף הכרחית רק בבניינים הנמצאים באזורי ספר, כגון סמוך לגבול הצפון או לעוטף עזה. בפועל, לצערנו, הדברים אינם כך. עצם העובדה שהחוק המחייב בניית ממד בבניין משותף נחקק ב-1992, נבעה מהעובדה שקדמה לו מלחמת המפרץ, שם כלל העורף, בכל אזור במדינה, היה תחת איום הטילים ארוכי הטווח מעיראק. מלחמות ומבצעים מאוחרים יותר, למדו אותנו שגם אויבנו משתכללים ומגדילים את טווחי הרקטות והטילים. ישנו הבדל עצום בביטחון האישי בין כניסה לממ"ד בעת מתקפת טילים לבין שהיה במרחב לא מוגן. חיי רבים ניצלו, למרות שטיל פגע בבניין שלהם בצורה מדויקת, רק כי השכילו להיכנס לממ"ד.
אבל תוספת ממ"ד לבית משותף אינה רק מהטעם הבטחוני. ישנם גם איתני הטבע שפונים לעיתים נגדנו ובייחוד אנו מדברים על רעידות אדמה. האזור שלנו, רווי אסונות קטלניים בעקבות רעידות אדמה חזקות. נכון זה קרה לא מזמן בטורקיה ובסוריה אבל בטווחי זמן היסטוריים, זה גם קרה בארץ ישראל ממש לפני קצת למעלה מ-100 שנה. כיום, מרבית הבניינים בנויים בצורה איתנה מבחינה הנדסית כדי שיוכלו לעמוד ברעידות אדמה ממוצעות. אבל אותם בניינים ישנים – לא תוכננו בהתאם ולכן, הערכות מומחים מדברים על היקף פגיעה עצום ונורא בבניינים אלו. ממ"ד בתור היותו חדר מחוזק יכול לעמוד בפני נזקי רעידת אדמה ולהציל את מי ששוהה בתוכו. לכן הוספת ממד בבית משותף נכונה גם מהיבט זה.
הוספת ממד בבית משותף מעניקה לכם גם רווח
אז יש בכל הוספת ממד בבית משותף משום הגנה עלינו ועל היקרים לנו אבל למען האמת, כתוצאה מהחוק והקלות נוספות שבאו בעקבותיו, ניתן להפיק גם רווח מעצם תוספת ממד לבית משותף. אין ספק שהוספה שכזו כרוכה בעלות כספית וישנם רבים, המביטים רק לטווח הקצר ורוצים לחסוך עלויות אלו. לכן, המדינה פתחה בקמפיין עידוד מסוים והצהירה כי היא אינה רואה בשטח הממ"ד כשטח בניה עיקרי ובמיוחד אינה רואה בו ניצול של זכויות הבניה. כתוצאה מכך, גם מי שכבר ניצלו את מלא זכויות הבניה שלהם, יכולים כעת להוסיף ממ"ד בקלות (כאמור, ישנם הקלות נוספות בקבלת ההיתרים עצמם).
אבל הבונבון הגדול של הוספת ממד בבית משותף נעוץ בעובדה של רק בטחון מוסף לבעלי הדירה אלא גם שטח בנוי, מעבר לתוכניות המקוריות. הוספת ממ"ד, יכולה לבוא על חשבון שטח חדר קיים (באמצעות טכנולוגיית בניה ייחודית) אבל היא יכולה לבוא עם הוספת שטח חדש לדירה. והוספת שטח חדש לטירה טומנת בחובה כמה יתרונות משמעותיים. קודם כל, הדירה שלנו גדלה משמעותית וכעת יש לנו עוד שטח לנצל (כיום ממ"ד יכול לשמש לכל דבר מחדר מגורים ועד משרד). שנית, הוספת שטח לדירה, מעלה את ערכה משמעותית. כאשר נרצה למכור אותה בלי ממ"ד – שווי השוק שלה יהיה נמוך. אם נוסיף ממ"ד בתוך השטח הקיים, ערכה יהיה גבוה יותר ובטח ובטח שהערך יצמח אם יתווסף לדירה שטח נוסף שהוא ממ"ד.
תהליך תוספת ממד לבית משותף
הוספת ממד בבית משותף קלה ופשוטה יחסית מבחינת השלטונות אך עלולים להיות מספר מהמורות בדרך שיקשו על התחלת התהליך. בראש ובראשונה עומדת העובדה כי נדרשת הסכמתם של לפחות 60% מהדירים השכנים כדי להתחיל בבניה. לרוב, הדיירים האחרים יבינו את המשמעות המיטיבה של הוספת ממ"ד משותף בדמות עליית ערך הדירות שלהם ושיפור במצב הבטחון האישי. אבל לא תמיד הדברים עוברים חלק. חשוב בנקודה זו גם להדגיש כי השתתפות רבה יותר של דיירים כחלק מתהליך תוספת ממ"ד לבית משותף גם גוררת הפחתה בעלויות ההקמה, כתוצאה מכך שעלויות רבות מתחלקות על פני מספר גדול יותר של דיירים. בחלק מן המקרים ועדי בניינים של כמה בנינים סמוכים יתאגדו יחדיו כדי לקבל הצעות טובות יותר.
תוספת ממד לבית משותף בצורה מקצועית
החלק התכנוני והמנהלתי של הוספת ממד בבית משותף חשוב מאוד אבל חשובה יותר היא רמת הביצוע בפועל. ראשית, על הממ"ד לעמוד בסטנדרטים ובתקנים שקבעה המדינה. סטנדרטים אלו לא נקבעו כלאחר יד אלא נועדו לספק לנו את ההגנה המרבית. הסטנדרט נוגע גם לעובי הקירות, לעובי מיגון הפתחים ולסוג המיגון, לאוורור, לגודל החדר המינימלי, לעגון לקרקע ועוד ועוד.
פרויקט של תוספת ממד לבית משותף יכול להיות סבוך מבחינה הנדסית. לכן ראוי לבצע אותו באמצעות חברה המתמחה בכך ושישי לה ניסיון רב בתהליכי הוספת ממד בבית משותף וכמובן שווה לבדוק עם קבלן שמתעסק בבניית ממ"דים. חברה כזו תפשט את כל התהליך ההנדסי והתכנוני, תסייע בהשגת האישורים השונים מן הרשויות השונות וגם תבצע את העבודה בצורה מהירה, נוחה ומקצועית ברמה הגבוהה ביותר.