כולנו רוצים לגור בבניין מתוחזק, יפה, נקי, שמור ולא פחות חשוב בטיחותי למגורים. אחת לכמה שנים כל מבנה, מהישן ביותר ועד החדש ביותר, זקוק לתחזוקה ותהליכי שמירה, זאת משום שכל מבנה חשוף לנזקי מזג האוויר, רטיבות, לחות וליקויים נוספים. העולם עומד בלוח הזמנים להכפלת מלאי הבניינים עד שנת 2060. הבניינים שמוקמים היום חייבים לעמוד בתקנים של אפס פחמן, אבל לא פחות חשוב, קבלני בניין נדרשים לשפר את הביצועים של מבנים קיימים.
שיקום בניין מפחית באופן משמעותי את הפחמן הגלום, שהוא הפחמן הנפלט במהלך בנייה חדשה על ידי ייצור, הובלה והרכבה של חומרים. כתוצאה מכך, אדריכלים יכולים לשפץ מבנים קיימים על מנת להפחית את הפחמן התפעולי שלהם לאפס, ולהפחית את תרומת המבנים לשינויי האקלים.
חיסון בפחמן בתהליך השיפוץ
שיקום בניין ושימוש מחדש בחלקים הגדולים ביותר של יסודות המבנה הקיים, מאפשר ברוב המקרים לחסוך חמישים אחוזים מהפחמן מיד עם תחילת הפרויקט, וזה הצעד הראשון שאדריכלים ובעלי בניינים נוקטים בו.
יצירת הכלה ושוויון
שיקום בניין יוצר יותר הכלה והון עצמי באמצעות מעורבות קהילתית והשקעה מחדש. בהשוואה לבנייה חדשה, חלק משמעותי מתקציב השיפוץ הולך לעתים קרובות לעבודה מקומית, ויוצר יותר מקומות עבודה עם כל שקל שהושקע.
בשנת 209, למשל, שיפוצים היו 43% מהחיובים של משרדי האדריכלות בישראל, כאשר רובם עשויים להגיע לקבלני בניין.
שיפור הערך של מבנים
שיקום בניין, שיפוץ ושימוש חוזר במבנים קיימים הם תהליכים שהופכים מבנים ליקרי ערך. בעלי בניינים רבים בישראל מאמינים שהנכסים שלהם שווים יותר לאחר תהליך שיקום. בנוסף לחיסכון בכסף על ידי שימוש יעיל במשאבים, שיפוץ בניין מושך קונים ודיירים שמחפשים חללים שממוגנים מפני השפעות תנאי מזג האוויר.
קבלני בניין רבים מחליטים לשפץ מבנים על מנת לוודא שרוכשים פוטנציאליים ידעו שבוצעה השקעה מחדש במבנה.
באילו מצבים דרוש תהליך של שיקום בניין?
- בניינים ישנים שלא עברו תהליכי תחזוקה בשנים האחרונות – תתפלאו לגלות, אבל יש בניינים שהוקמו לפני עשרות בשנים שפשוט לא תחזקו אותם בשום צורה. לא טיח, לא צבע, לא עבודות שיקום למערכת האיטום של המבנה, לא תיקון ותחזוקה של מרזבים. בסופו של דבר מה שקורה במבנים כאלה הוא שהם הופכים להיות מאוד מוזנחים. לא רק שמדובר בבניינים לא אסתטטיים, אלא פעמים רבות, מדובר בבניינים שמסוכן לגור או לשהות בהם. יש גם מבנים שנבנו לפני שנים רבות ובשלב מסוים הופכים להיות מוגדרים על ידי העירייה או הרשות המקומית בתור ”מבנים מסוכנים“. בכל אותם מצבים נדרש תהליך של שיקום בניין.
- תמ“א ושיפוצים כלליים – ברגע שדיירים מחליטים לשנות את הבניין בו הם גרים ולשפר את איכות החיים שלהם, מה גם שתהליכים ופרויקטים כאלה גם עוזרים פעמים רבות להעלות את שווי הנכס בעשרות אחוזים, אפשר גם להשקיע בתהליך של שיקום בניין. כלומר מצד אחד אנחנו מוסיפים מרפסת, מוסיפים מעלית לבניין שאין בו מעלית או מחדשים את המעלית הישנה ומחליפים אותה בחדשה, משדרגים את הגינה וכדומה, מצד שני אנחנו גם משפרים את החזות של הבניין ומשקמים אותו מבחוץ.
- בעיות רטיבות, נזילות, מרזב תקול וכדומה– מצבים אלה גם כן מצריכים תהליכי שיקום כאלה ואחרים.
כמובן שאם יש בעיות או ליקויים אחרים גם כן ניתן לבדוק לגבי תהליך של שיקום מבנים.
מחירון שיקום בניין
שיקום בניין נחוץ היום כדרישה מהותית לאיכות המבנה. מחירון שיקום בניין כולל את התעריפים הבאים:
שיקום יסודות הבניין – 38,000 ₪.
עבודות סיתות בטון וטיח – 1,700 ₪ לעמוד.
סיתות תקרות – 2,000 ₪ למ"ר.
חיזוק מבנה – 2,000-3,500 ₪ למ"ר, עם תוספת של מחיר למ"ר לשיפוץ משתנה וקיים.
התזת שפריץ – 150-170 ₪ למ"ר.
שכבת הרבצה – 130-180 ₪ למ"ר.
החלקת קירות ותקרות – 200-220 ₪ למ"ר.
שיקום בניין נדרש להגנה במקרה של מבנים מסוכנים שיש עליהם צו הריסה. לשיקום מבנים רגיל, עם פחות תיקונים, עלות השיפוץ תהיה בהתאם. פרויקט לחיזוק ושיקום הבטון במבנים מתבצע היום על ידי קבלני בניין לפי מפרט ביצוע של מהנדס, לחיזוק עמודים ושיקום הבטון, כולל תהליך של חשיפת ברזלים ביסודות הבניין ומשיכתם בחומר המונע.
בשורה התחתונה, שיקום בניין צריך להתבצע רק על ידי מומחים בתחום
טרם קביעת השימושים שעשויים להיות מתאימים ולפני עריכת תוכניות, יש לבצע הערכה מקצועית יסודית לאיתור אותם מרכיבים אדריכליים מוחשיים שלפני שיקום בניין מעבירים את תחושת הזמן והמקום של המבנה, כלומר, אופיו ההיסטורי.
הערכה כזו, שמתבצעת על ידי לקיחה בחשבון של כל אלמנט שמרכיב את הפנים, מסייעת להבטיח כי ייבחר שימוש תואם באמת לבניין, כזה שדורש שינוי מקצועי והולם בבניין.
איך בוחרים חברה מקצועית או קבלן המתמחה בשיקום בניין?
תחום הבניה והשיפוצים הוא תחום מאוד בעייתי ויש לצערנו לא מעט חאפרים שעוסקים בתחום הזה בלי רישיון, בלי ביטוחים וזה יכול כמובן לגרום לנזקים של ממש ואפילו תאונות עבודה. לכן, יש לבחור קבלן מקצועי המתמחה בתהליך של שיקום בניין. איך יודעים זאת?
- בררו והשתמשו בפנקס הקבלנים של ישראל – במדינת ישראל יש חוק שמחייב מכל קבלן שעובד מעל סכום מסוים להיות רשום ברשם הקבלנים. מדובר למעשה בפנקס שבו מאוגדים כל הקבלנים של מדינת ישראל. כל קבלן מסווג בתחום מסוים ולכן כאשר בוחרים קבלן או חברה בע”מ לפרויקט כמו שיקום בניין, חשוב לבחור אותו מתוך רשם הקבלנים. הרשם מעיד על כך שהקבלן הוא קבלן מקצועי, שיש לו את כל הידע, הניסיון, היכולות, העובדים כדי להרים ולסיים פרויקט כזה.
- בדקו חומרי עבודה – אחד הדברים הכי חשובים בתהליך של שיקום בניין הוא החומרים שאיתם הקבלן עובד. הרי מלכתחילה אנחנו רוצים לשקם תקלות, ליקויים, בעיות, אז מה הטעם לבחור בחומרי עבודה זולים שיגרמו לנו לבעיות שוב תוך כמה שנים? המטרה שלנו היא לשקם את הבניין ולכן חשוב להשקיע בבחירת חומרי איטום איכותיים, צבע איכותי שעמיד בפני מים, לחות ורטיבות.. במידה ועושים שיפוץ בנוסף לתהליך השיקום חשוב גם לבחור את החומרים של השיפוץ בקפידה רבה ללא עיגולי פינות ומבלי לנסות לחסוך על חשבון דברים אחרים. כמובן שיש דברים שמאפשרים לנו להוזיל עלויות, אבל כן כדאי לחשוב לטווח הרחוק.
- רישיון לעבודה בגובה- מדובר למעשה באחד הקריטריונים הכי חשובים בבחירת קבלן או חברה מקצועית לביצוע שיקום בניין. בדקו שלקבלן יש רישיון לעבודה בגובה, שהוא מחזיק בכל הביטוחים הנדרשים, שכל העובדים מחזיקים ברישיון עבודה בגובה. הדברים האלה למעשה לא רק מאפשרים לכם להיות בראש שקט ולדעת שהפרויקט נעשה בצורה בטיחותית ובטוחה, אלא גם שהסיכוי לפגיעות ותאונות נמוך מאוד.
- עלויות – שמדובר על בניה ועל שיפוצים, עלויות נמוכות מדי אמורות לעורר חשד. שוב, זה בדיוק באותו הקשר של חומרי עבודה זולים. יחד עם זאת, גם אין סיבה לבחור בקבלן שגובה הרבה יותר מהאחרים ולכן כדאי לבחור חברה שמציעה לכם מחיר הוגן בעד השירות.
- זמנים וזמינות – מצד אחד אנחנו רוצים לסיים את הפרויקט כמה שיותר מהר ושנוכל לגור בבניין בצורה נעימה ושקטה. מצד שני, אנחנו לא רוצים להאיץ את התהליך יתר על המידה, שלא יפגע בתוצאה או בגימור. מצד שלישי, אנחנו רוצים לבחור קבלן שיהיה עבורנו זמין, יהיה נוכח בפרויקט ויתן לנו שקט נפשי. לכן כדאי לבחור קבלן שמצד אחד פועל באזורים המגורים של הפרויקט שלכם, מצד שני לחתום על חוזה מסודר שיאפשר לכם לקבוע ביחד לוחות זמנים שמתאימים לשני הצדדים. חשוב ששני הצדדים יהיו חתומים על כל מה שכתוב בחוזה ללא יוצא מן הכלל.
- מקצועיות – כדאי לבחור קבלן או חברה מקצועית שזה בעצם ההתמחות שלהם, שיקום בניין. בחרו חברה עם ניסיון בתחום, לכו לראות פרויקטים דומים לפרויקט
לסיכום, פרויקט כמו שיקום בניין נחשב למורכב מאוד, דורש המון תכנון ומחשבה קדימה. לכן, שווה להתייעץ, לברר על התהליך לפני, אולי אפילו להזמין מהנדס שיסביר מה בדיוק התהליכים שהמבנה שלנו מצריך ורק אז להתקדם לשלבים הבאים של בחירת בעל המקצוע לביצוע שיקום בניין.
ניתן גם לשלב בפרויקט מעצבת פנים המתמחה בעיצוב בניינים ואז תוך כדי השיקום גם לשפץ את מה שצריך.